Maes, Johannes Peter

Geboortenaam Maes, Johannes Peter
Geslacht mannelijk
Leeftijd bij overlijden onbekend

Gebeurtenissen

Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Geboorte rond 1587 Leende, Noord Brabant, Nederland
Overlijden

Ouders

Verwantschap met de hoofdpersoon Naam Relatie in dit gezin (indien niet door geboorte)
Vader Maes, Petrus
Maes, Johannes Peter
Broer Maes, Jacobus Peter
Broer Maes, Wilhelmus Peter

Gezinnen

&nbsp &nbsp Gezin van Maes, Johannes Peter en Stapperts, Maria Aert Josephs
Getrouwd Vrouw Stapperts, Maria Aert Josephs
Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Huwelijk 1612-05-28 Leende, Noord Brabant, Nederland
1
Kinderen
  1. Maes, Jacoba Jan
  2. Maes, Petrus Jan
  3. Maes, Henrica Jan
  4. Maes, Maria Jan
  5. Maes, Josephus Jan

Verhaal

alias Guijens

Het belangrijkste zoekmiddel naar deze Jan Peter Maes was de 4e graads verwantschap tussen Henrici Joosten (Verbeeck alias van Mierlo) en Gudula Josephi Maes (getr. 2 mei 1700 in Leende). Het schema dat ik voor hen beide vastgesteld liet me al snel op Jan Frans Maes x Maria Jan Boonen komen, die een mooie 4e graads verwantschap opleverde. Echter, bij nader inzien kon dit niet kloppen. Joseph Jan Maes trouwt rond 1652 en moet dus rond 1625 geboren zijn, op zijn laatst 1630. Het huwelijk van Jan Frans Maes x Maria Jan Boonen vindt echter duidelijk later plaats. Ook waren er geen overtuigende doopgetuigen. Lucia Jan Maes, die een duidelijke dochter van Jan Frans Maes is, dook nergens op.

Toen ben ik verder gaan kijken. Ik vond nog een Willem Maes x Aeltje Marcelis Jutten, die als zonen Jan, Marcelis en Peter hebben. Jan Willem Maes x Maria Barthels van Berenbroeck lijken echter zonder kinderen te blijven. Jan overlijdt voor 1664 en zij verkoopt op 03-05-1664 eigendom om kosten af te dekken. Op 5 november 1712 doet Maria Barthels afstand van recht ten baten van de kinderen van Peter Willem Maes (haar zwager). Deze heeft twee kinderen in ieder geval (Maria Peter Maes x Willem Jan Engelen en Willem Peter Maes x Maria Frans Pompen --> met als kinderen Petrus en Josina (genoemd in RA 1631 126v. kantlijn)). Het lijkt er dus zeer sterk op dat Jan Willem Maes en Maria Barthels van Berenbroeck geen directe nakomelingen hebben.

Kortom ik zat goed vast. Het enige wat ik nog had was een akte van 30 september 1693 waar vererft wordt aan de kinderen van Joseph Jan Maes. Deze akte heb ik bij het BHIC aangevraagd en concreet staat er:
"compareerde Hendrick Jacob Maes naergelaten weduer wijlen Lijsbeth Willem Wuijten sijne gewesene huijsvrouwe, eenighsints sieckelijck naer den lichame ... [maakt zijn testament op] ... dat naer sijne doot in vier staecken ofte gelijcke partien gedeelt sullen worden te weten bij Catelijn Willem Maes voor eenen staeck, de kinderen Jooseph Jan Maes oock voor eenen staeck, de kinderen van Jan Tielens mede voor eenen staeck, ende voor de vierde staeck de kinderen Jan Schoncken, stellende alsoo de voorst. kinderen bij representatie in henne affgestorven ouders plaetsse ende dienvolgende in allen sijne achter te laeten goederen ... (30-09-1693) ... doch alsoo den testateur onder de handt soo swack wiert dat de onderteeckeninge deses niet wel behoerlijck conde doen, ende om de dispuijten die daer vuijt souden mogen comen te gerijsen voor te comen, te weten dat Catelijn Willem Maes soude willen ofte comen pretenderen als de naeste in leven en op straet wesende sonder behoorlijcke solemnisatie van dit testament, alleen d'eenighste erftgenaem te wesen... [compareert Catelijn en doet afstand van haar recht] "

Kortom ik interpreteer daaruit dat er een interessante erfgenaam verdeling is. Jan Maes heeft drie kinderen, die hier als erfgenaam optreden (de kinderen van Joseph Jan Maes x Barbara Raessen, de kinderen van Henrica Jan Maes x Jan Tielens en de kinderen van Maria Jan Maes x Jan Schoncken kinderen). De namen van de zussen van Joseph heb ik uit de DTB van Leende gehaald, via de doopgetuige analyse zijn die heel duidelijk. Uit het testament lijdt ik dan af dat Jaan Maes vermoedelijk nog een broer Jacob Maes en nog een broer Willem Maes had. Kortom we hebben een Jan Maes, Willem Maes en Jacob Maes van een mij lang onbekend gebleven vader.

Nu kwam ik bij mijn onderzoek op het volgende en vielen alle stukjes op hun plek. Het gaat via aliassen en vermoedelijk benamingen via moeders.
1. in het cijnsregister 134v.8 staat een Jan Pieter Geven alias Maes.
2. in het cijnsregister 200.7 staat:

200.7
Thijs Aert Joseph Stappaertssoen voir dander helft
Jan Peter Guevens [Guijens] als man ende mombaer van Merij Aert Joseph ...
Aerdt Joseph Stapparts als man ende momber van Elizabeth Claeus .. zijnder huijsvrouwe
uxor Anna cum prolibus
Claeus Jan Swoestensoen
dcba henrick Claeus Lobbensoen
voir den selven Hendrick Thijs Jutten
vuijt enen ecker geheite den HoogeIJndecker 1. Mariken Tielens 2. Handrick Buijkens kinder 2. het hootheijnds.

3. Dat gaat om dit echtpaar:
15 mei 1612/ 28 mei 1612
Bruidegom: Jan Peter Guijens [Joannes Petri Guijens]
Bruid: Maria Aert Josephs [Maria Arnoldi Josephs]

4. Vervolgens wordt er een kind gedoopt van ditzelfde echtpaar op 14 maart 1613
Kind: Petrus Maes
Vader: Jan Maes
Moeder: Maria
Doopgetuigen: Petrus Guijens frater patris en Anna Arnoldi Maes filia.
Ik vraag me af of dat frater patris helemaal correct is, maar het is aannemelijk dat Jan Peter Guijens bij 3. genoemd en Jan Maes dezelfde zijn, vooral met het oog op punt 1. Het zou ook zin geven aan het feit waarom in RA 1637, 44. Jan Maes ende Mathijs Aert Josephs samen een stuk grond verhuren.

5. Jan Peter Guijens alias Maes heeft een broer wiens huwelijk ook bewaard is gebleven.
16 november 1617/25 november 1617
Bruidegom: Willem Peter Guijens [Wilhelmus Petri Guijenss]
Bruid: Elisabeth Jan Bluijssen [Elisabetha Joannis Bloijssen]

6. in RA 1638 68v. bij de verdeling van de goederen van de erfgenamen van Jan Willem Bluijssen wordt Willem Peter Guijens als Willem Maes bestempelt. Zijn vrouw Elisabeth overlijdt op 28 december 1658.

7. Samenvattend: we hebben dus een goede mogelijkheid dat we een Jan Peter Maes hebben, met als broer Willem Peter Maes (wiens dochter in het testament van 1693 Catharina Willem Maes genoemd wordt).

8. Baserend op hetzelfde testament is er nog een Jacob Maes. Deze overlijdt op 08 oktober 1633 (in RA 1640, 70. wordt Goedela weduwe genoemd op 21 januari 1634). Een paar maanden later wordt het volgende kind gedoopt:
22 mei 1634
Kind: Jacoba Maes
Vader: Jacob Maes
Moeder: Goedela
Doopgetuigen: Jacobus Hansen en Elisabeth vrouw van Willem Maes
Elisabeth de vrouw van Willem Maes is in dat geval waarschijnlijk Elisabeth Jan Bluijssen.

9. Aan de andere kant van mijn verwantenlijst heb ik Maria Thijs Swuesten staan, die kon ik ook lang niet vinden. Zij heeft een broer Aert Thijs Swuesten en een zus Christina Thijs Swuesten. Op 29 september 1657 treedt Joseph Maes bij een kind van deze Christina als doopgetuige op. Op 27 februari 1668 treedt Aert Thijs Swuesten als doopgetuige op bij Joseph Jan Maes. Als ik naar het onder punt 2. genoemde cijsnregister kijk zie ik dat dat zinnig is. De kinderen van Aert Joseph Stapparts nemen de naam van hun moeder over (Elisabeth Claeus Swoesten/Swuesten) en Joseph Maes is dus een neef van Aert, Maria en Christina Thijs Swuesten.

Kwartierstaat

  1. Maes, Petrus
    1. Maes, Jacobus Peter
    2. Maes, Johannes Peter
      1. Stapperts, Maria Aert Josephs
        1. Maes, Petrus Jan
        2. Maes, Henrica Jan
        3. Maes, Maria Jan
        4. Maes, Josephus Jan
        5. Maes, Jacoba Jan
    3. Maes, Wilhelmus Peter

Voorouders

Bronverwijzing

  1. Brabants Historisch Informatie Centrum te Brabant, DTB Trouwen Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Bron: boek, Deel: 1, Periode: 1582-1630, Leende, archieftoegang 8068, inventaris­num­mer 1, 28 mei 1612, Rooms-Katholiek trouwboek 1582-1630, folio 35