van Bussel, Godefridus Wilhelmus Godefridus

Geboortenaam van Bussel, Godefridus Wilhelmus Godefridus
Geslacht mannelijk
Leeftijd bij overlijden minder dan rond 44 jaren

Gebeurtenissen

Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Geboorte rond 1575 Asten, Noord Brabant, Nederland
Overlijden voor 1619 Asten, Noord Brabant, Nederland

Gezinnen

&nbsp &nbsp Gezin van van Bussel, Godefridus Wilhelmus Godefridus en Theodorus, Elisabetha
Getrouwd Vrouw Theodorus, Elisabetha
Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Huwelijk
Kinderen
  1. van Bussel, Godefridus Godefridus

Verhaal

zie GENEALOGIE VAN BUSSEL door A.F.N. van Asten en P.C. van Koningsbrugge in GTOB 3 (1988) p.181-191 en GTOB 4 (1989) p.21- :
De naam van het geslacht "van Bussel" komt van het gehucht Bussel, behorende tot de gemeente Asten en gelegen ten oosten van de Zuid-Willemsvaart en ten zuiden van de autoweg van Eindhoven naar Venlo. Heden ten dage bestaat het uit een negental boerderijen gelegen aan de Busselseweg.
De oudste vermelding van de naam Bussel werd aangetroffen in het "Stootboek", een leenregister van Brabant, bijgehouden door Jan Stoot, klerk gedurende het bewind van Jan III van Brabant, en te dateren omstreeks 1350, waarin ene Godevert van Bussel wordt vermeld .
"In die inventiones sancti crucis 1393" van 3 mei 1393 verkoopt ene Boudewinus van Bussel twee stukken heide, gelegen in de parochie van Asten ter plaatse Bussel, aan Arnoldus Stamelaert van den Kelre, ook genaamd Stamelaert van den Penu. Deze Boudewinus had het goed eerder verkregen van Johannes genoemd Wycqmoeden soen van Diesdonc <2>,
Thomas van den Kelre, de zoon van Aert Stamelart van den Kelre, geeft later in erfpacht aan Heilwich, natuurlijke dochter van Heer Willem van Heersel, investiet van Asten, "tguet tot Bussel ter plaetse geheyten tghenen dijck om 13 mud rog Astense maat op Lichtmis <3>.
Heer Willem van Heerssel, priester en investiet van Asten, wordt genoemd in 1425 wanneer hij "tguet tot Bussel met alle toebehoorten, akkers, weilanden, hoornbeesten, ossen, een moeras en alle meubilaire en erfelijke immeubilaire goederen" overdraagt aan Daniel, Arnoldus, Johannes, Theodorus en Henricus, natuurlijke kinderen van hem, Wilhelmus, verwekt bij Aleida, dochter van Arnoldus van de Wyntmolen van Asten <4>.
Men krijgt de indruk dat minstens twee bezittingen als tguet Bussel worden aangeduid, immers in 1437 heet het dat Sander zoon van wijlen Deynalt Sanderss, gehuwd met Heilwich, natuurlijke dochter van Heer Willem van Heerzel, priester, en van Margriet Joyters, heeft opgedragen aan Daniel, Dirck en Hewick, natuurlijke zonen van Heer Willem en van Aleyt van den Wyntmoelen, tguet Bussel <5>. In 1438 wordt nogmaals vermeld dat de hiervoor genoemde Daniel, Dirck en Henrick "tgoet tot Bussel voor ghenen dijc" bezitten <6>, maar in 1440 verpachten Aert en Dierc, natuurlijke zonen wijlen Heer Willem van Hersel, priester, aan Lambrecht zoon van wijlen Jan van Beke, "een goet ende hoeff geheyten tgoet tot Bussel met allen sijnen huysen, schueren, seoppen, hoffsteden, hoeff, lande, bemde en groesweyden" <7>.
In de navolgende jaren wordt Dirck Willems van Heersel alias van Bussel, nog diverse malen genoemd als eigenaar van één, respectievelijk twee hoeven te Bussel onder Asten. In de periode 1523-1531 echter worden Dierick Heynen en zijn zoon Aert als eigenaars genoemd van "die hoef tot Bussel". Tenslotte wordt op 16 maart 1533 melding gemaakt van ene Daniel Willems van den Eynde, welke een cijns van twee gulden verkoopt uit zijn hoeven tot Bussel. Het is deze Daniel Willems die als eerste is opgevoerd in de navolgende genealogie Van Bussel.
Het is een aantrekkelijke veronderstelling dat hij een afstammeling is van één der hiervoor genoemde "van Hersels", maar ofschoon het is gelukt een aannemelijk familieverband te construeren rond Daniel Willems van den Eynde dat nog enige generaties terug gaat, zijn hiervoor geen bewijzen gevonden <8>.
De oudste generaties van het geslacht Van Bussel noemden zich, evenals de zojuist vermelde Daniel Willems "van den Eynde". Een mogelijke verklaring van die naam zou kunnen samenhangen met de geografische ligging van het gehucht Bussel, dat immers gelegen is aan het einde van de weg, tegenwoordig Dijkstraat, van Asten naar Lierop, en wel daar waar beide gemeenten aan elkaar grenzen. J. Timmers oppert in Brabants Heem, jrg. 37, nr. 2, de mogelijkheid dat Eynde of Ynde destijds gebruikt werd als aanduiding van een hekwerk aan de uitvalswegen van een dorp. Hoe dan ook, het is aannemelijk dat de bewoners in de onmiddelijke omgeving werden aangeduid als "van den Eynde <7> Het is wel zeker dat vele van de nazaten van deze bewoners tot op heden deze of een daarmee verwante naam dragen die dan zoals uit het voorgaande blijkt geen familie van elkaar behoeven te zijn.
De leden van het geslacht hier beschreven, worden gedurende de tweede helft van de zestiende eeuw in toenemende mate met de naam "van Bussel" aangeduid. Zij worden vooral gevonden in Asten en Lierop en een kleiner deel in Someren. Voor enkele takken "van Bussel" te Asten was het (nog) niet mogelijk de aansluiting met de hier gepresenteerde familie te vinden. Hetzelfde geldt voor een Mierlose en een Helmondse tak, alhoewel het waarschijnlijk lijkt dat zij allen dezelfde oorsprong hebben. Wij hebben ons voorgenomen hierover later nog eens een publicatie het licht te doen zien.

http://daktari.antenna.nl/bussel.htm

Kwartierstaat

    1. van Bussel, Godefridus Wilhelmus Godefridus
      1. Theodorus, Elisabetha
        1. van Bussel, Godefridus Godefridus